Card-sharing

De nieuwste telg van illegaal TV-kijken is card-sharing via internet. CanalDigitaal is al jaren bezig om zogenaamd card-sharing onmogelijk te maken. Dat is het principe van een smart-card kopieëren en met zijn tweeën op basis van diezelfde smart-card naar de gecodeerde zenders kijken. Om dit onmogelijk te maken, leveren ze sinds 2019 alleen nog maar CI+modules of – nog erger – alleen decoder met geintegreerde smart-card uit. In 2013 vonden in Apeldoorn, Enschede, Vlagtwedde en Den Haag vijf invallen plaats. Hierbij werden cardshare-netwerken opgerold. De apparatuur en administratie werden in beslag genomen. De verdachten werden hierbij gearresteerd. Meer dan twee jaar later heeft de rechtbank de verdachten schuldig verklaard voor tv-piraterij. Hierbij werden straffen van honderd uur dienstverlening en voorwaardelijke gevangenisstraffen met een proeftijd uitgesproken. Naast dit strafrechtelijk traject zijn gedupeerde aanbieders een civielrechtelijk traject begonnen waarbij schadevergoeding wegens derving van inkomsten wordt nagestreefd.

Nu zijn er chinese Handige Harries die daar een oplossing voor hebben bedacht. Zij hebben servers ingericht waarop de geldige codes voor de verschillende decoders op staan. Daarnaast heeft Dreambox een decoder ontwikkeld die deze codes via internet op kan vragen. Je hebt dan als het ware een virtuele smart-card. Je stelt jouw schotel af op de gewenste satelliet (bijvoorbeeld Astra 3), kiest de zender Film1 en de Dreambox haalt via internet de nodige decodeer-code op. Omdat alleen de code’s via het internet gaan, heb je zelfs aan een GPRS-verbinding genoeg (64 kbs) en hoef je geen kostbare data via het 4G-netwerk te gebruiken.

Is het legaal? Nee, natuurlijk niet. Het illegale zit hem in de verstrekking (en downloaden) van de decodeer-codes. Zou je een heel snelle computer thuis hebben en een progje ontwikkelen die op basis van de gecodeerde zenders de vereiste code zou aanmaken, dan is het niet illegaal. Ik kan je vertellen dat zoiets niet rendabel is te maken: die heel snelle computer kost zoveel duiten dat je meer dam een leven lang een CanalDigitaal abbo hebt.

Vooralsnog is het zelf installeren van een card-server in huis voor huiselijk gebruik ook niet illegaal. Bij dit principe stop je jouw smartcard in een server die met jouw decoders verbonden is en waarbij de decoders de benodigde geevens voor het decoderen telkens opvragen. Eigenlijk hetzelfde als card-sharing via internet, maar omdat het voor “eigen gebruik” is, valt het niet onder de werking van de Auteurswet. Vergelijk het met het kopieren van een door jou gekocht boek om daar voor jezelf aantekeningen in te maken; ook dat mag.

En de goede lezer zegt dan “Dat gaat niet werken, want de smartcard is er al uit bij CanalDigitaal en Joyne heeft niet eens een smartcard meer. Tja, leer mij dan de electro-jongens kennen: die hebben al lang een apparaat op de markt waarbij je thuis jouw CI+-module kunt delen: de SmartWi3.

laatstelijk gewijzigd: 27 augustus 2019