Fastscan of Blindscan?

Op heel veel satelliet-receivers/decoders en TV-tuners zit de mogelijkheid om een Fastscan te doen, maar je kunt ook kiezen voor een Blindscan. Wat is het verschil tussen een Fastscan en een Blindscan?

Een media-satelliet kan enorm veel transponders bevatten en elke transponder heeft weer meerdere kanalen (tv- en radio-zenders). Zo telt Astra 1 1138 kanalen, Astra 2 789 kanalen, Astra 3 750 kanalen en Hotbird 1755 kanalen. Samen zou je dus bij die vier satellieten 4432 kanalen in jouw decoder/ontvanger/TV kunnen inladen. Je ziet dan al gauw door de bomen het bos niet meer. Bovendien, op Astra 1 zenden bijvoorbeeld ook de TV-zenders uit Afghanistan, Turkmenistan, Irak en Iran uit en meestal heb je daar helemaal geen behoefte aan. De porvider CanalDigitaal en TVVlaanderen filteren uit die lijst een aantal zenders en zetten die in hun kanaallijst. Hier de eerste 30 TV kanalen van de lijst van CanalDigitaal:

Door nu alleen maar de zenders van die kanaallijst in te laden beperk je de ontvangen zenders. Dit doe je door een Fastscan uit te voeren. Een Fastscan is een scan van de beschikbare transponders/kanalen op de satelliet(en) volgens de kanaallijst. In die lijst staan de zenders gegroepeerd met hun transpondergegevens (frequentie, polariteit en Symbolrate; zeg maar de noodzakeljke essentiele gegevens om die zenders te kunnen ontvangen). Buiten deze lijst wordt geen enkele andere zender ingeladen. Maar pas op: niet elke ontvanger/decoder kent schijnbaar de mogelijkheid om een Fastscan uit te voeren. Dit is maar schijn!! Sommige decoders/ontvangers zijn “intelligent” gemaakt: aan de hand van de ingevoerde smartcard of CI-module wordt bepaald van welke provider de kanaallijst zal worden ingeladen. En gebruik je een “verlopen” smartcard of CI-module met een oude kanaallijst dan kan het zelfs zijn dat je nog maar een paar zenders ontvangt, nl. die waarvan de frequentie, polariteit en symolrate nog juist is, dus onveranderd is gebleven.

Een Blindscan is een “domme” scan; het totale frequentiespectrum van de satelliet wordt in kleine stukjes gehakt en elk stukje wordt apart op tv- en radiozenders afgezocht. Omdat het om veel kleine frequentiestukjes gaat duurt een blindscan-zoekopdracht soms wel meer dan tien minuten. Voordeel van een blindscan is overduidelijk: je krijgt alle kanalen te zien die worden gebruikt!

Vooral als jouw receiver een update nodig heeft (omdat de kanalen erin voorgebakken opgeslagen zijn) is het handig om te weten dat je zo’n update kunt voorkomen door een blindscan te doen

Wil je meer info? Kijk dan even naar het bestandje in pdf-formaat van Satellitemagazine van 27 oktober 2017.

laatstelijk gewijzigd: 26 januari 2019