WD40, Teflon- of Siliconenspray

De één zweert er bij, de ander gooit het produkt het liefst in de prullenbak. Wat is het verschil tussen WD40, Teflonspray en Siliconenspray en welk produkt kun je wel voor iets gebruiken en welke niet? Een paar vragen waar ik hier probeer een antwoord te geven.

WD40

In 1953 (mijn geboortejaar) ontwikkelt Norm Larsen, oprichter van de Chemical Rocket Company te San Diego, Californië, een spray om corrosie tegen te gaan. Veertig pogingen had Larsen echter nodig voor hij de perfecte waterverdrijvende formule gevonden had. Vandaar de naam WD40: Water Displacement – 40th Attempt. Pas later werd het voor vele andere toepassingen gebruikt.

De werking van WD40 is vijfvoudig. Allereerst reinigt het en beschermt het. Smerige olie-, lijm- en vetresten worden opgelost en makkelijk verwijderd. Daarnaast stopt het piepen en kraken. Ten derde maakt het verroeste onderdelen en vastzittende mechanismen los. Ten vierde beschermt het tegen corrosie, zoals in eerste instantie de bedoeling was. En ten slotte houdt het elektrische mechanismen vrij van vocht. Wat kan WD40 eigenlijk niet zou je zeggen?

Hoewel WD-40 geen vet is, bestaat het voor 50% uit sterke smeeroliën en het is een geweldig product om te gebruiken als smeermiddel.

Teflonspray

Teflonspray bestaat noch uit olie noch uit siliconen. Het is een universeel smeermiddel op basis van teflon of polytetrafluorethyleen (PTFE). Teflon heeft een wrijvingscoëfficiënt, vergelijkbaar met die van smeltend ijs. Het verdrijft vocht en laat voor een lange periode een beschermende laag achter die een soepele werking bevordert en roest geen kans geeft. Ideaal voor het smeren van fietskettingen, lagers, gereedschap, … en om vuil van elektrische contacten en aansluitingen te verwijderen.

Sliconenspray

Een krachtig smeermiddel dat water afstoot, wrijving beperkt en een antiroestwerking heeft. Een voordeel ten opzichte van een smeermiddel op basis van olie is dat siliconenspray geen (of veel minder) vuil aantrekt en minder erge vlekken achterlaat als je er per ongeluk mee knoeit.

En de grap: Kijk hier eens:

WD40 bevat ook twee bijzondere producten: Smeerspray met PTFE en Droogsmeerspray met PTFE. Het grote verschil is dat de droogsmeerspray een droge filmlaag achter laat. Hierdoor trekt het geen stof of vuil aan. Dit maakt het ideaal voor gebruik in droge en stoffige omstandigheden. De gewone smeerspray is uitstekend geschikt voor het smeren in vochtige condities.
De twee sprays zijn te gebruiken voor diverse toepassingen en op verscheidene materialen. Enkele voorbeelden zijn metaal, glas, vinyl, rubber en kunststof. Beide PTFE-sprays zijn toepasbaar tussen -20°C en 250°C.

laatstelijk gewijzigd: 11 juni 2019